Onze geschiedenis
Terug naar 1890..
1890 – 1939
De harmonie St. Pieter wordt opgericht als de vereniging Fanfare te St. Pieter op 20 april 1890. In feite een heroprichting, want de vroegere fanfare op St. Pieter (Sint Lambertus) was bij gebrek aan belangstelling opgehouden te bestaan. De fanfare telt bij oprichting 31 leden. In het eerste jaar wordt meteen een aantal concerten gegeven en wordt er deelgenomen aan enkele festiviteiten, zoals de Vastenavond optocht. Vanaf 1905 gaat de vereniging Harmonie St. Pieter heten. Het 25-jarig bestaan wordt maar bescheiden gevierd, gezien de oorlogstoestanden in 1915. In 1930 telt de vereniging 32 leden en zelfs 32 aspirant-leden. Er worden jaarlijkse concerten gegeven op Slavante en op St. Pieter wordt de “jaarkrans van feestelijkheden” opgeluisterd. Processies en andere kerkelijke feesten, serenades, kermissen, carnaval en particuliere evenementen zoals priesterwijdingen en gouden bruiloften. Ook is de harmonie een graag geziene gast op festivals en concoursen in Limburg en de Belgische grensstreek. Het 40-jarig bestaan wordt gevierd met een muziekfestival waarvoor 17 verenigingen uit de omgeving zijn uitgenodigd. In het jaar 1931 viert de harmonie een grote muzikale triomf. In Heer wordt de eerste prijs in de afdeling op het internationale muziekconcours behaald. De volgende ochtend maakt de harmonie een triomftocht door St. Pieter, die uitgroeit tot een waar kermisfeest.
1940-1985
Tijdens de Tweede Wereldoorlog liggen de repetities van de harmonie begrijpelijkerwijze stil. Alleen het bestuur vergadert van tijd tot tijd. Na de bevrijding probeert men de draad weer op te pakken maar veel muzikanten lieten verstek gaan, door de langdurige rust was hun ambitie weg. Maar al snel begint de harmonie weer te floreren. In 1948 en 1949 worden er weer de eerste prijzen gehaald op het Stedelijk Concours en nog een jaar later telt de vereniging weer 58 muzikanten. Ook wordt in 1949 de drumband opgericht. In de jaren na de oorlog trekt de harmonie extra vaak uit. In 1953 begint een bewogen periode in de geschiedenis van de harmonie. Er ontstaat een tweespalt in het bestuur en de twee kampen bestrijden elkaar in een reeks van korte gedingen en ingezonden brieven. Een splitsing blijkt onvermijdelijk: Sint Pieter 1890 en Sint Pieter Vooruit (Semper Avanti). Zij betwisten elkaar niet alleen het muzikale erfgoed, maar ook de muziekinstrumenten en het repetitielokaal. Na 15 jaar scheiding kan er tenslotte toch het verbroederingsfeest gevierd worden. Men besluit over de verouderde tegenstellingen niet meer te praten en een dikke streep te zetten onder het verleden. De verzoening wordt bezegeld met een nieuw vaandel, nieuwe uniformen en de gemeenschappelijke naam Harmonie Sint Pieter. In de jaren 70 loopt de harmonie nog maar met 18 leden door de straten van St. Pieter. Door de inzet van velen vindt de jeugd echter weer aansluiting en komt de harmonie er weer bovenop.
Harmonie Sint Pieter en carnaval: naast deelname aan de jaarlijkse Vastenavond optochten, werd onze harmonie in 1954 een zeer eervolle taak in de Mestreechter Vastelaovend gegund. Vanaf dat jaar was het onze taak om jaarlijks op carnavals-zondagochtend onze patrones van de vastelaovend, het Mooswief, vanaf Sint Pieter te begeleiden naar het Vrijthof waar zij bij het inschieten van de vastelaovend gehesen wordt. Deze eervolle taak voeren wij nog elk jaar met veel plezier uit! Gezien onze goede band met de Sint Pieterse carnavalsvereniging de Mosasaurussen, hebben we vanaf hun oprichting in 1955 gevraagd of zij ons met deze taak willen ondersteunen. Uiteraard zijn wij ook elk jaar present bij het uitroepen van de Prins van de Mosasaurussen.
1986 – 2020
In 1987 is er voor een opzienbarende verjonging gezorgd: de harmonie is gegroeid tot 110 leden en de gemiddelde leeftijd bedraagt 20 jaar! De wederopstanding van de harmonie wordt op muzikaal gebied bevestigd: Eerste in de tweede klasse zowel bij het lands- als bij het Limburgs kampioenschap. De harmonie promoveert naar de eerste klasse en voert voortaan twee wimpels aan de drapeau. In 1989, aan de vooravond van het 100-jarig bestaan wordt de muzikale opmars bekroond met de promotie naar de klasse der UITMUNTENTHEID, na de overwinning op het bondsconcours in Kerkrade. In 1992 promoveerde de harmonie naar de Ere-afdeling. Het jaar 1995 promoveerde de drumband naar de eerste klasse en in 2003 behaalde de harmonie een klinkende eerste prijs in de Ere-afdeling. Vanaf 2007 nam Jos Kuipers het dirigeerstokje over. Met veel enthousiasme is hij begonnen aan het opbouwen van orkest en opleidingen, die door de tijdsgeest toch wel in een minder florissante positie waren gekomen. Marc Vrijens neemt het instructeursschap van de drumband voor zijn rekening. Begin 2011 is de harmonie onder een nieuw bestuur met veel enthousiasme een nieuwe weg ingeslagen waarbij samen muziek maken, met jong en oud, in en voor de buurt Sint Pieter, centraal staat. In een tijdsbestek van een half jaar is het harmonie orkest ondertussen uitgebreid naar ruim 40 spelende leden en het totaal ledenbestand ligt rond de 80. Na een noodlottig ongeval van Marc eind 2010 heeft de drumband sinds begin 2012 in Tim Aerdts een waardige opvolger gevonden. Sinds november 2013 repeteert de harmonie in een opgefrist buurtcentrum waarbij het volledige interieur en sanitair vernieuwd werd. Vanaf 1 maart 2016 heeft Tim Aerdts het stokje overgenomen van Jos Kuipers en heeft hij niet alleen de drumband maar ook het harmonie orkest begeleidt. Op dit moment telt de drumband een 10 leden en het harmonieorkest 35 spelende leden. Samen bouwen we aan een nieuw repertoire, mooie concerten en vooral veel gezelligheid. Want muziek maak je samen!
Dit jaar bestaat Harmonie Sint Pieter 1890
Aan de vooravond van het 100-jarig bestaan wordt de muzikale opmars bekroond met de promotie naar de klasse der UITMUNTENTHEID